Hem Ledare Miljö Ekonomi Samhällsbyggnad Krönika Utbildning Vård & Omsorg Idrott Gästartiklar Ladda ner Arkiv
 

Gertrud Öjetoft

Carema Omsorg erbjuder livskvalitet och valmöjligheter

Unga och gamla möts över generationsgränserna och måltider som en del av dagens upplevelse. På Carema Omsorgs äldreboenden i Linköping ligger fokus på livskvalitet och den enskilda individens behov.

Måltid som upplevelse – För många äldre är måltiderna en av dagens ljuspunkter, något man längtar till. Det är därför viktigt att våra kunder får en positiv helhetsupplevelse i samband med måltiden. Vi satsar på fin dukning, trevlig miljö, att maten både är och ser aptitlig ut och serveras på ett tilltalande vis, säger Ola Narverud, biträdande restaurangchef och utbildningsansvarig på Carema Matomsorg.

– Vi ser en tydlig skillnad i hur nöjda våra kunder är när vi erbjuder två olika nylagade middagsrätter. Dessutom har vi fem färdiga rätter som alternativ. Vi vill verkligen ge våra kunder optimala valmöjligheter, med olika menyer och dukning för att skilja på vardag och helg, säger restaurangchef Anders Thunér.

Köket i Linköping levererar varje dag 1 000 portioner till servicehus och äldreboenden. Matportionerna levereras kylda, något som ökar matens näringsvärde och minskar risker kring hanteringen av maten.


Ola Narverud, Anders Thunér

Unga ger guldkant

– För att öka livskvaliteten satsar vi på skolungdomar som kommer till boendena under helger och skollov. Ungdomarna bidrar med ett stort mått av livsglädje och det händer något roligt även på helgerna. Vi startar med Ung Omsorg i Linköping i februari.

– De unga engagerar de äldre i olika sorters aktiviteter, exempelvis promenader, kortspel, musikstunder, målning – allt efter önskemål. Det handlar om ett samspel mellan de äldre och ungdomarna, vi gillar tanken på att det kan knytas band mellan generationerna.

– Med satsningen hoppas vi också att ungdomarna får en positiv upplevelse av äldreomsorgen så att de senare väljer ett yrke inom vården, säger regiondirektör Gertrud Öjetoft.

Carema Äldreomsorg samarbetar med företaget Ung Omsorg som har anställt nästan 500 ungdomar i Storstockholm, Gävle, Linköping, Malmö, Lomma, Lund, Helsingborg och Ängelholm.


Vi berättar gärna mer!

Gertrud Öjetoft
Telefon 070-311 42 62

www.carema.se
Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!
Vilket miljöarbete utför Linköpings kommun bra?
– Källsorteringen är mycket bra så att vi inte slösar på resurserna. Jag vet dessutom att kommunen är bra på att återvinna energi ur avfall.
Lars Malmström:
Det bästa med Linköping?
– Att allt är koncentrerat och du behöver inte gå långt. Jag är student och jag har nära till allt: kompisar, universitet, bostaden och centrum.
- Kajsa Callmer, student
Siffran
7%
av allt drivmedel som används i Linköping utgörs av biogas. Märk väl att EU-målet är 5,75 procent 2010 – en siffra som kommunen överskred för många år sedan. Förutom att många privatbilister tankar biogas kör 70-80 procent av taxiflottan på biogas.
Det bästa med Linköping?
– Det är lagom stort. Det sociala klimatet är jättebra. Man skapar trygga nätverk, samtidigt som det går att springa på nya ansikten. Linköpingsborna har ett östgötskt självförtroende som jag gillar.
Lennart Ekdal, journalist och programledare:
Vilket miljöarbete utför Linköpings kommun bra?
– Superstädarna tycker jag är ett fantastiskt initiativ: En grupp ungdomar som ger sig ut på stan och städar. Sedan tycker jag att biogas för bussarna är jättebra.
Sara Johansson